De reis naar Panama
Door: bartstuve
Blijf op de hoogte en volg Bart
17 April 2011 | Panama, David
We waren om 8.30uur vertrokken vanuit Puerto Viejo en vanuit daar de bus gepakt naar de grens van Panama gereden. Na een vlot lopende grenscontrole, zijn we met de taxi naar Almirante gegaan om daar de bus naar David te pakken. Eenmaal onderweg kwamen we aan bij een brugovergang en konden we niet verder, omdat er staking gaande was. De staking zou ongeveer tot 21uur gaan duren en dat zou een ramp zijn, omdat we dan in Almirante moesten slapen. Gelukkig was er snel een oplossing gevonden en hebben we een half uur moeten wachten op de bus naar David. De rit naar David was overweldigend! Door de bergen, jungle en verschillende soorten landschappen, geweldig! Dan ga je toch nadenken, waarom praat niemand over Panama als ze het over mooie vakanties hebben!! Gewoon zo puur. Rond 15uur zijn we aangekomen in David en kwam Tim tot de ontdekking dat je hier erg aangestaard wordt als blanke zijnde. Er zijn hier namelijk bijna geen toeristen. Na aankomst hebben we onze spullen gedropped in een Hostal en zijn we gevraagd door mijn vrienden om naar La Bodega te gaan een plaatsje verderop. De taxi gepakt en tot onze verbazing was het wel erg ver rijden en daar aangekomen, stonden we in 1 keer op een farmparty met salsa muziek. Waar waren we toch beland, in the middle of nowhere (en el medio de la nada) en alleen maar Panamezen. We keken elkaar en moesten lachen. Maar we hebben wel een hele leuke avond gehad. Je maakt het niet snel om als toerist tussen alleen maar Panamezen te staan.
De volgende ochtend ben ik naar de universiteit gegaan om daar de studie te regelen. Eerst vertelde ze me dat het niet mogelijk was en ik was al teleurgesteld. Maar Paola Jimenez degene die erover gaat, had even met de directeur gesproken en kwam terug met het goede nieuws dat ik voor 2 maanden gratis mag gaan studeren op de universiteit! Ik heb nu vanaf maandag tot vrijdag avondles. De lessen zullen om 17 uur beginnen tot 21.30uur. Het enige minpuntje is dat ik geen huisvestiging heb in David en dat ik in een hotel moet gaan slapen, omdat ik het hostal dat zich hier bevind erg smerig vind en geen zin heb om daar 2 maanden te leven. Ze kwamen onverhoopt met het nieuws dat ik niet kon blijven slapen, omdat de ouders van een vriend op vakantie komen voor een maand naar David en hebben zij die kamer nodig. Het kost me nu wel wat geld, mja… De studie is gratis en dat compenseert dan wel gelukkig en tsja.. het is ook een ervaring voor het leven…! Dus GENIETEN!
Tim zal zondag vertrekken naar Boquette en zal ik hier mijn eigen weg moeten gaan met mijn vrienden hier! Waar ik echt heel veel zin in heb, want het is ook zo goed voor het ontwikkelen van de Spaanse taal.
Nu is het zaterdagavond en hebben we nog Real Madrid – Barcelona gekeken hier in het Casino. We hebben nog een Barca shirtje op de kop kunnen tikken voor 6 dollar. Als afsluiting nog ergens gegeten en met de taxi naar huis gereden, wat waren we blij dat we veilig thuis waren, want die taxi moest volgens ons al lang afgekeurd zijn. De taxi piepte, kraakte en alle rode lampjes brandden… En dit is dan nog zacht uitgedrukt ;) Dus erg blij dat we nu in hotel zitten…;)
Volgende week horen jullie van mij, hoe mijn eerste week studie is verlopen en zal ik op de school wat foto’s maken..
Ik vermaak me echt heeeel goed hier!
Buen dia y hasta pronto
Bart
17 April 2011 - 18:28
Pap & Mam:
Hey Barto,
Weer een mooi reisverslag en indrukwekkende foto's van de staking onderweg. We zijn blij dat alles op z'n pootjes terecht is gekomen en dat je het daar erg naar de zin hebt. We wensen je een mooie studieweek en horen je wel gauw weer.
Al principio sequire estudios estonces animacion! Muchos Besos Pap & Mam. XXX -
17 April 2011 - 18:34
Kim:
Ik wens je HEEL VEEL succes maandag met je studie! Ben benieuwd naar je volgend verhaal vol ervaringen. Liefs, xx -
17 April 2011 - 21:27
Joeri & Corrie:
Hey Batisch!!!!!!!
Weer een leuk verhaal man! En prachtige foto's!
Weet je wat me wel opvalt?!? Je hebt geleerd van je vorige avontuur: je bent nu niet opgelicht door de taxi-chauffeurs! Haha ;-) en zo'n levensgevaarlijke taxi(rit) is toch ook een try-before-you-die momentje ;-) zul je hier in Nederland niet snel meemaken!
Veel succes met je studie komende week en geniet!!
Kus Joeri en Corrie -
18 April 2011 - 07:29
Ton Henst:
Beste Bart,
Hoe goed je een reis ook voorbereid, hij wordt altijd anders. Ik denk dat ook niet anders kan. Gelukkig dat je nog kunt gaan studeren aan de universiteit. Dat was toch iets waar je echt naar uit keek. Na denk ik wel dat jij met jou lach alles naar je hand kunt zetten.
In de winkel gaat alles zijn gangetje. Deze week gaan we paaseieren zoeken en mega veel verkopen. De laatste weken is het erg druk geweest, dus we maken ons wel wat zorgen. We missen je lach hierbij wel. Ik heb bijna een nieuwe bezetting rond. Deze is best verrassend en ik kan er nu op deze site nog niks over zeggen. De site is namelijk best wel populair bij ons in de winkel. Bij mijn volgend bericht zal ik eea uitleggen.
Blijf genieten en we blijven je avonturen volgen.
Ton en Ilse -
18 April 2011 - 10:12
Mariëll:
Hey Bart,
Geweldig!Maar ik weet wel waarom men het niet als een mooie toeristisch plaatsje wil zien,men houd het daar graag voor zich zelf en dat is dan ook wel weer te begrijpen,als je jouw foto`s ziet!
Vèèl succes met de studie!
Elke keer als ik bij de Plus kom,ben ik je aan het zoeken :-(.....
Het ga je goed!
Vèèl liefs,Mariëll XX -
18 April 2011 - 15:48
Ellen En Fanclub:
hee schat , fijn dat het er zo goed gaat ik ben benieuwd hoe de school bevalt, hoor het snel. ik ga vanavond met ons inge naar gooise vrouwen, moet een heel leuke film zijn. ben benieuwd misschien kunnen we er nog wat van opsteken dus Dan en Toon berg je.dikke kus van ons alle -
18 April 2011 - 18:20
Carola:
Hey Bart,
Leuk verhaal supeerrrr... Ik wil graag spaans van je leren als je terug bent. Hoorde van niet dat ie verheugde op jullie trip!
Ook jij ( heb kim straks ook gemaild) geniet van deze ervaring geniet van alles wat je meemaakt want het is uniek!!
xx Carola -
18 April 2011 - 19:03
Anna Kampstra:
Haha wat grappig die stakers, geod dat je mee hebt gedaan. aah ik wordt wel lichtelijk jaloers van dat rondrijden daar in de natuur en het feestje en el medio de la nada haha! Gelukkig ga je studeren, iets wat ik niet zo leuk vindt ;)
Balen dat je kamer vergeven is, maar je beland hierdoor vast weer in een nog mooier avontuur... enjoy!! -
20 April 2011 - 00:31
Tim:
Pikkie,
Nogmaals een leuk verhaal man, maar het had van mij hier en daar wel wat aangedikt mogen worden hoor haha.. die taxi rit bijvoorbeeld.. ik ga liever bungeejumpen dan nog een keer in die taxi!
Dikke kus
Tim -
23 April 2011 - 15:19
Je Tante En Oom:
Goh Neefje, dat is wel ff balen om te horen dat je niet kon studeren op de universiteit. Gelukkig is het wel goed gekomen met de avondstudie. Is misschien wel beter zo; kun je overdag genieten van het land en de natuur en's avonds studeren. Heel veel succes en tot je volgend verslag. Deze was weer indrukwekkend en we zien uit naar je volgende belevenissen.
Happy Easter!!!!
Liefs en dikke kus van je tante en oom -
23 April 2011 - 15:36
Hen3:
He bart alles oke
Probeer je telkens te bellen maar krijg geen contakt .
Alles goed met de studie , mooie fotos ben benieuwd wat Niek er van vind als hij naar je toe komt
Nou nog veel studie plezier.
Grt xx Hen3 -
23 April 2011 - 15:46
Hen3:
Hier nog een keer
Leuk je net gesproken te hebben.
Dat de verbinding wegviel nemen we op de koop toe , we spreken je nog was vet om je stem weer efkus te horen
Grt Hen3 en Liesbeth -
23 April 2011 - 18:06
Wilhelmien:
hey bartje
wat een leuke verhalen
fijn tehoren dat alles goed gaat met je
dikke knuffel van een plusser -
24 April 2011 - 19:42
Mike:
Bartje, wat zie ik nu? n backpack? Wat is er met de koffer gebeurd? Klinkt goed je verhaaltje, hoop dat de studie een beetje tof is en j spaans net zo suave als je babbl gaat. Ik zit in mexico stad mijn tijd uit te zitten tot 2 mei (super bueno), entonces, disfrute, hasta luego y no te olvides....pura vida...no mas -
25 April 2011 - 07:55
Oma En Opa:
hey lieverd wat heb je weer veel beleefd we hebben met veel plezier je verslag gelezen .Hier gaat alles goed we zitten volop in de rommel ivm. De verbouwing maar als het klaar is wordt het mooi. Bart geniet zo veel mogelijk van je vrijheid en de natuur.
veel liefs en groetjes.xxxx